UYGULANAN TEDAVİLER
Skolyoz Tedavisi
Skolyoz nedir?
Omurgaya yandan baktığımızda birtakım fonksiyonel eğrilikler bulunur. Boyun bölgesinde hafif içe doğru, sırtta dışa doğru ve bel bölgesinde de yine içe doğru olan kıvrımlar vardır. Arkadan baktığımızda ise omurganın düz bir hatta olması beklenir.Bazen çeşitli sebeplerden ötürü ,omurlarda görülen sağa yada sola eğrilik ile rotasyon adı verdiğimiz omurların kendi ekseni etrafında dönmesiyle meydana gelen deformiteye SKOLYOZ adını veririz.
Skolyoz Nasıl Anlaşılır? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Skolyoz sanıldığının aksine sırt veya bel ağrısıyla kendini çok nadir belli eder.Skolyoz çocuklarda sessiz başlar ve genelde belirti vermez.Ailelere düşen görev çocuklarını çok iyi gözlemlemektir.Çocuğunuz rahat pozisyonda ayakta dururken dikkat etmeniz gerekenler;
- Omuz ve kalça seviyeleri simetrik mi? Bir eşitsizlik var mı?
- Kolların gövdeye mesafesi? Bir kol diğer koldan daha yakın yada uzak mı duruyor gövdeye.
- Kürek kemiklerinden biri daha çıkık mı duruyor?
- Öne doğru eğildiğinde sırtta bir tarafın daha yüksek durması.
- Daha önce üzerinde düzgün duran kıyafetlerin artık düzgün durmaması.
- Bel çizgilerinde eşitsizlik
- İlerleyen vakalarda nefes darlığı gibi belirtiler varsa hemen bir uzmana başvurulmalıdır.
Her Skolyoz Ameliyat Gerektirir mi?
Hayır gerektirmez. Belli aralıklardaki eğrilikler için öngörülen tedavi şekli;
- 10-20 Derece arası spesifik!! skolyoz egzersiz tedavisi
- 20 Derece ve üstündeki derecelerde korse + egzersiz tedavisi
- 40-45 derece ve üzerinde cerrahi değerlendirme yapmak gerekir.
Günümüzde dünyada kabul görmüş tek konservatif yöntem SCHROTH 3 BOYUTLU SKOLYOZ tedavisi ile çok ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir.Malesef ülkemizde yeni yeni duyulan bu tedavi şekli aslında skolyoz deformitesine olması gerektiği gibi 3 boyutlu bakış açısı kazandırmıştır.
Bence hastaların en dikkat etmesi ve önemsemesi gereken şey öncelikle skolyozun asimetrik ve hızla ilerleyebilen bir deformite olduğudur.Dolayısıyla YÜZME.PİLATES.FİTNESS.YOGA gibi genel sağlık halini iyileştiren simetrik hiçbir egzersiz türü SKOLYOZUNUZU DÜZELTEMEZ!!
Schroth terapi her skolyozu özel olarak değerlendirir ve tedavi şu esasları içerir;
- Rotasyonel solunum; Eğrinin yönüne göre yapılan solunum çalışmasıdır.
- Pelvik düzeltme
- Core stabilizasyon
- Doğru pozisyonlama
İdiopatik Skolyoz (Nedeni Bilinmeyen )
En sık görülen skolyoz türüdür.Sebebi tam olarak bilinmemektedir. büyüme döneminin herhangi bir evresinde görülebilir. Hastalığın ilerlemesi riski, yaş ve eğrilik derecesine bağlıdır.
Nöromuskuler Skolyoz
Nöromuskuler skolyozun temel nedenleri arasında kas veya sinir hastalıkları yer alabilmektedir. Sinir hastalıkları beyin ve omurilikten kaynaklanabilir; kas hastalıkları ise çocukluk ve daha ileriki dönemlerde görülebilir.
Konjenital skolyoz
Anne karnındaki çocuğun gelişimi sırasında ortaya çıkan omurga anomalilerine bağlı bir skolyoz türüdür. Konjenital skolyoz ilk yıllarda hızlı bir ilerleme gösterir. Bu sebeple erken dönemlerde ortaya çıkan konjenital skolyozun tedavi süreci küçük yaşlarda cerrahi müdahaleyi gerektirebilir